Marja Noyons
06-23306248
mamjnoyons@planet.nl
CONTACT

Over Marja Noyons

Wie is Marja Noyons?

Marja, geboren in 1943 te Amsterdam is een dochter van tekenaar en schilder Toon Noyons. Marja is opgegroeid in een Bourgondisch kunstenaarsgezin (van oorsprong uit Brabant ).

Al als klein kind tekende en schilderde zij in haar vaders atelier.

Marja bezocht de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam (onderdeel van de Rietveldacademie). Na het eerste jaar volgde zij de richting Modeontwerpen en -tekenen. Na het behalen van het diploma heeft zij ,door omstandigheden, een aantal jaren niets met haar opleiding gedaan. Hoewel zij een carrière bij een bankinstelling maakte, bleef Marja les nemen, aquarel- en olieverftechnieken en portretschilderen.

Sinds 1998 heeft Marja, na beëindiging van haar loopbaan, de draad weer opgepakt en meerdere jaren gewerkt bij de Werkschuit te Gouda. Hierna volgde zij lessen bij Beeldend Kunstenaar Ruud Verkerk (Gouda) en daarna (5 jaar) bij Hanneke Suringh (Schoonhoven). Hanneke was diegene die Marja enthousiast maakte voor het schilderen met tempera.

Ook volgde Marja een cursus schilderen van fresco’s bij Mila Jeleznikova (een Russische kunstenares uit St. Petersburg), die zelf haar opleiding volgde in Italië. Vanaf 2006 werkt Marja Noyons zelfstandig.

Zie: de links op deze site.

Techniek en stijl

Marja schildert met name met tempera, en maakt zelf haar verf met pigmenten, met gebruik van eigenvervaardigd medium. Marja combineert deze techniek ook wel met olieverf.

De kunstenares schildert zowel figuratief als abstract, waarbij het landschap meestal het uitgangspunt is, maar ook stillevens kunnen de oorsprong zijn. Marja schildert vanuit haar beleving. “Het gevoel zit niet in de herkenbaarheid van de voorstelling maar in de emotionele lading die zij met vorm en kleur weergeeft”, aldus Marja. Zij noemt schilderen “worstelen, steeds weer opnieuw inspiraties door waarneming op het doek uitwerken – meest niet realistisch, maar vertaald naar eigen werkelijkheid. Het kijken, zoeken naar kleuren en vormen en op het juiste moment loslaten”.

Klik hier voor het werk van Marja Noyons